Razvoj zložljive amphibio smuče

Naziv RRI projekta: Razvoj zložljive amphibio smuče

Kratica projekta: AMPHIBIO-SKI

Trajanje projekta: 07. 02. 2018 – 06. 02. 2020

Predvideno sofinanciranje projekta: 267.110,61 EUR

 

Podjetje Elan je svetovni proizvajalec in dobavitelj športne opreme, opreme za prosti čas ter tehnološko naprednih kompozitov za trg vetrne energije. Prijavljen projekt predstavlja tehnološko enega najbolj zahtevnih projektov v zgodovini Elana, ki je na smučarskem trgu sicer prepoznan kot vodilna blagovna znamka na področju tehnoloških inovacij. Namen projekta je ustvariti nov izdelek s funkcijami, ki jih trg še ne pozna. Projektni cilj predlaganega RRI projekta je izdelek: Zložljiva amfibio smuča, z naslednjimi lastnostmi:

  • Lahka sestavljena ali hibridna premostitvena ALU plošča, ki bo bo narejena iz visoko nosilnih lahkih materialov.
  • Fusion sistem, ki bo kompatibilen s premostitveno ploščo.
  • Vzpostavljena vezilnost zgloba, ki bo eden najpomembnejših delov zložljive smuče, skozi katerega se prenašajo velike obremenitve. Gre za ključen del zložljive smuče, v katerem se sploh razlikuje od običajnih smuč, obenem pa je najbolj zahetven tehnološki element razvoja, za katerega je posledično izjemno pomembno, iz kakšnih in katerih materialov bo izdelan.

 

Nove tehnološke rešitve projekta bodo predvsem v tehnologiji, ki bo omogočila zložljivost smuči, tehnološki postopek lepljenja zložljive amphibio smuče in predvsem tehnološki postopek izdelave hibridnih kompozitnih plošč oziroma za razvoj in testiranje novih materialov, iz katerih bo izdelana nova zložljiva smuča. Pri tem bodo razviti in uporabljeni novi materiali z novimi izboljšanimi lastnostmi. Pri zasnovi izdelka bo sodelovala eno od mednarodno najbolj priznanih designerskih studiev in nov produkt se bo testiral po centrih najema po različnih celinah sveta. Celotni tržni potencial RRI lahko razdelimo na tri regije: Severna Amerika (7,5% sedanji Elanov tržni delež), Evropa (6,5% sedanji Elanov tržni delež) in Azija (9,5% sedanji Elanov tržni delež). Zgodovina proizvajalcev smuči razkriva, da trg izkazuje veliko potrebo po takšnem produktu zložljive smuče za množično uporabo za običajnega smučarja. Posledično se bodo pri potrošnikih kreirale nove potrebe, ki bodo vplivale na vse akterje, ki na smučarskem trgu nastopajo.

 

Projekt je inovativni raziskovalno razvojni projekt, ki se v celoti sklada s fokusnim področjem Slovenske strategije pametne specializacije Razvoj materialov kot končnih produktov in tehnologije prednostnega področja – Multikomponentni pametni materiali – kompoziti, ki presega dosedanje okvire lastnosti in odpira pot do popolnoma novih materialov z do sedaj nedostopnimi lastnostmi.

 

“Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj”.

 

Več na spletni strani evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si