VSE NOVICE
27. 11. 2023

Elan ponosni prejemnik Priznanja za najboljše tuje vlagatelje FDI Award Slovenia 2023

Elan down
FDI award

 Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in Javna agencija SPIRIT Slovenija sta že 18 leto podelila priznanja za najboljše tuje vlagatelje  - FDI Award Slovenia. V Elanu smo ponosni prejemnik priznanja v kategoriji zeleno, ustvarjalno, pametno, nagrajeni pa so bila še: podjetje Carthago v kategoriji veliko podjetje, Boxline v kategoriji malo in srednje veliko podjetje in Spar Slovenija v kategoriji pomemben vpliv na slovensko gospodarstvo.

Priznanja sta Javna agencija Spirit Slovenija in ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport podelila na slavnostnem dogodku v Ljubljani. Foto: STA

Obseg tujih neposrednih investicij se v Sloveniji povečuje že šesto leto zapored, glede na leto prej je porasel za 7,5 odstotka na 20,2 milijarde evrov, lani je bilo največ investicij iz Avstrije, Luksemburga, Švice, Hrvaške in Nemčije.

Strokovna komisija je letos v ožji izbor vključila podjetja, ki so imela v preteklem letu vsaj desetodstotno tuje lastništvo, katerih dodana vrednost na zaposlenega je bila nad slovenskim povprečjem, so imela vsaj deset zaposlenih ter so poslovala z dobičkom in imela poravnane obveznosti do finančne uprave.

Komisija je utemeljitev nagrade za Elan opisala z naslednjimi besedami:

»Družba Elan, ki je del skupine KJK Sports s sedežem v Luksemburgu, je nagrajenec v kategoriji zeleno, ustvarjalno, pametno. Kot je med drugim navedla komisija, je pri Elanovih izdelkih poleg vrhunskega dizajna pomembna tehnološka dovršenost, stavijo tudi na trajnost. Podjetje vso potrebno elektriko dobiva iz obnovljivih virov, zmanjšuje svoj ogljični odtis in ima certifikat Green Star za dosežke na področju trajnosti oskrbne verige, znižanja hlapnih organskih snovi in lokalne proizvodnje. Družba, ki ima zimskošportno divizijo, navtično divizijo in diviziji kompozitov ter športnih objektov, v katerih med drugim proizvaja smuči, jadrnice in športno opremo, je lani glede na predlani prihodke zvišala za 40 odstotkov na 130 milijonov evrov. Zaposluje več kot 900 ljudi.«

V imenu Elana je priznanje prevzel Jeffery Tirman, glavni izvršni direktor Elan d.o.o., spremljali so ga Polona Zrimec, direktorica divizije kompozitov, Tomaž Mohorč, direktor Elan Inventa in Leon Korošec, direktor zimskošportne divizije in podpredsednik skupine Elan.

 

Jeffery Tirman, glavni izvršni direktor Elan d.o.o.: “Pred osmimi leti smo si v Elanu začrtali pot, s katero bi se ponovno uveljavili kot vrhunsko podjetje na svetovnem odru. V letu 2022 smo dosegli zgodovinske poslovne rezultate, ki predstavljajo izjemen mejnik v naši skoraj 80-letni zgodovini. Naš uspeh pripisujemo uravnoteženemu pristopu, ki vključuje jasno razvojno strategijo, posebno pozornost namenjamo finančni uspešnosti in zavezanosti k okolijskim vidikom poslovanja. Izjemno pomemben steber našega uspeha so prav vsi zaposleni v Elanu, ki trdno verjamejo v podjetje in se jima na tem mestu še posebej zahvaljujem za zaupanje. Naša jasna osredotočenost na zdravo uravnoteženo rast zagotavlja trdno osnovo za nadaljnji razvoj.«

Nagrajenci in gostje, Tanja Fajon zunanja ministrica, gospodarski minister Matjaž Han in Rok Capl, v.d. direktor SPIRIT

 

"Močno se zavedamo pomena investitorjev za našo deželo. Niste pomembni le za rast in razvoj svojih podjetij, ampak z dodano vrednostjo in zaposlenimi vplivate na širše okolje," je v nagovoru dejal gospodarski minister Matjaž Han. Pomembno prispevajo k ustvarjanju novih delovnih mest, vplivajo na prenos novega znanja in tehnologij ter skrbijo za dotok svežega kapitala, ki omogoča večja vlaganja v raziskave, razvoj in tehnologijo, kar ustvarja novo dodano vrednost, je dejal Han in poudaril, da imajo investicije multiplikativne učinke na gospodarsko rast.