VSE NOVICE
27. 11. 2023

Elan. Gnan na naravo.

Elan down
SOLAR PANELS 15M2

Elan na svoji poti trajnostnega razvoja stopa naprej z razširitvijo svoje elektrarne s sončnimi paneli ter namestitvijo nove kurilne naprave na lesno biomaso na biomaso.

Elan, mednarodno priznan izdelovalec smuči, ki ročno izdeluje smuči v slovenskih Alpah od leta 1945, predstavlja razširitev sončne elektrarne ter zagon novega kotla na biomaso na svoji lokaciji v Begunjah. To je še en pomemben mejnik na njihovi poti udejanjanja trajnostne strategije. Trajnost je vrednota, ki se globoko ukoreninja v DNK podjetja, v kulturi organizacije in v razvoju blagovne znamke Elan. Vsak kos opreme z imenom Elan nosi zagotovilo dolgotrajne kakovosti in zaveze do okoljske trajnosti. Razširitev sončne elektrarne ter namestitev nove kotlovnice dopolnjujeta nedavne naložbe v modernizacijo tovarne v Begunjah, kjer se napredna robotika in digitalizacija prepletata s spretnim ročnim delom zaposlenih pri Elanu, izboljšujeta delovne pogoje,  in zagotavljata kakovostno proizvodnjo.

Sončna elektrarna na 15.000 m2 s kar 7000 paneli

Leta 2022 je Elan namestil 2.500 sončnih panelov, s čimer je ustvaril lastno sončno elektrarno in zmanjšal odvisnost od kupljene električne energije. Sedaj so sončno elektrarno razširili z namestitvijo dodatnih 4.500 sončnih panelov, kar dodatno povečuje samooskrbo z električno energijo s pomočjo narave. Skupna površina strehe, pokrita s sončnimi paneli, zdaj znaša 15.000 m2 z nazivno močjo 2810 kW - 2,8 MWp in letnimi prihranki energije v višini 2884 MWh, kar skupaj z namestitvijo prve faze pokrije že 32 % potreb po električni energiji podjetja Elan.

 

Nov kotel na biomaso

V Elanu 100 % električne energije v Begunjah izvira iz obnovljivih virov, kupljeni del se vztrajno niža s širitvijo sončne elektrarne in vedno večje samooskrbe. Nova investicija v kotlovnico na biomaso je del trajnostne strategije podjetja, saj bo zagotavljala kar
30 % potreb po vsem ogrevanju in prispeva k cilju zmanjšanja emisij. Biomasa je obnovljiv organski material, pridobljen iz rastlinskih snovi, ki vsebuje shranjeno energijo sonca in se uporablja kot gorivo za ogrevanje tehnoloških voda in ogrevanje prostorov tovarne v Begunjah. Predstavlja trajnostno alternativo fosilnim gorivom, saj je pridobljena iz obnovljivih virov, proizvaja manj emisij in zmanjšuje odlaganje odpadkov. V Elanu se kotel polni z lesnimi sekanci in lesnim prahom, ostankom proizvodnega procesa. Mešanica sekancev in prahu predstavlja optimalen vir energije za novo kotlovnico, pri čemer je glavni odpadek nenevarni odpadek, pepel. Nova kotlovnica je izdelana po najvišjih standardih, z vgrajenim naprednim ciklonskim filtrom, ki iz dimnih plinov optimalno odstranjuje prašne delce. Nadomešča star in neučinkovito sistem ter skupaj z obstoječim modernim plinskim sistemom zagotavlja vse potrebe ogrevanja in zagotavljanja tople vode za celoten obrat.

Leon Korošec, direktor zimskošportne divizije in podpredsednik skupine Elan, je dejal: "Biti trajnosten po naravi je odgovornost, ki oblikuje našo poslovno etiko in vodi naše proizvodne metode. Smo edini proizvajalec smuči, ki svoje izdelke oblikuje, razvija in izdeluje na enem samem kraju. Strogo upoštevamo nadzorovano in odgovorno nabavo, saj kar 86 % vseh materialov, ki jih uporabljamo pri izdelavi smuči, kupujemo pri zaupanja vrednih partnerjih, ki delujejo v radiju 400 km od tovarne v Begunjah. Naša osrednja pozornost je usmerjena v porabo virov, emisije in ravnanje z odpadki, saj so ključi do trajnostne prihodnosti. Naša električna energija v Begunjah že prihaja iz obnovljivih virov, nedavno pa smo razširili še svojo elektrarno s sončnimi paneli, s čimer smo skupno število nameščenih sončnih panelov povečali na 7000. Z namestitvijo te nove kotlovnice na biomaso in dodatnih sončnih panelov se še bolj približujemo energijski samozadostnosti in zmanjšanju emisij."

Kotel na biomaso

 

 

Zagotavljanje stabilnosti ob hkratnem povečanju konkurenčnosti

Elan je zaupal izvedbo projekta namestitve dodatnih panelov in novega kotla na biomaso mednarodnemu podjetju Interenergo, ki z energetskimi storitvami podjetjem pomaga do izboljšanja njihove energetske učinkovitosti, trajnostnih praks in zmanjšanja ogljičnega odtisa.

Partnerski model predvideva dolgoročno sodelovanje obeh podjetij, pri čemer Interenergo skrbi za namestitev, vzdrževanje in konkurenčno oskrbo z energijo iz obnovljivih virov, medtem ko Elan povečuje svojo samooskrbnost in po zaključku investicijskega obdobja prejme obrate v trajno lastništvo. Strateško sodelovanje med Elanom in Interenegom Elanu omogoča bolj ekonomično in trajnostno delovanje, hkrati pa tudi prerazporeditev virov v naložbe, ki krepijo trajnostno rast in inovativni razvoj podjetja.